Pagina's

maandag 26 februari 2018

Transport in april

De tijd gaat voort en we zijn al weer druk bezig met het voorbereiden van ons volgende transport. In April hopen Gerrit Kloos en Jan N. van Duijn weer op en neer te rijden naar Kobryn om een vrachtwagen goederen weg te brengen.
Een groot deel van de lading zal bestaan uit kleding. Daar is nog altijd veel behoefte aan. We ondersteunen een diaconaal project van de stichting "Miloserde" in Kobryn.

милосердие (russisch Miloserde) betekent vertaalt barmhartigheid. Dat is ook de betekenis van de naam van onze stichting Charité.

Deze stichting wordt gedragen door sponsoren uit Belarus en staat onder leiding van de directeur Valentina Yakubets (links op de foto). Hier met de boekhoudster (rechts) en een oudere mevrouw (in het midden) die bij de verdeling helpt. Alles wordt nauwkeurig geadministreerd voor de hulpgevers, maar vooral voor de overheid.
Er is een lijst waarop hulpvragers zich kunnen laten registreren als de overheid hen daarvoor toestemming geeft. dan wordt hen als er goederen zijn een dagdeel aangeboden waarop zij kleding etc. kunnen uitzoeken en meenemen. De hulp die ze ontvangen wordt nauwkeurig genoteerd en later ter verantwoording aan de overheid doorgegeven. Later worden dan hoeveelheden vergeleken met de door ons gebrachte hulp. Zo is er nauwkeurig toezicht op de hulpverlening en de stichting die voord e verdeling zorgt.


Nu zijn de schuren leeg, en valt er in deze koude periode niets te verdelen. Hadden we genoeg middelen en goederen dan zou een maandelijks transport geen overdaad zijn. Maar helaas daar kunnen wij niet in voorzien. Toch hopen we met uw hulp voort te gaan met de transporten. En mochten er middelen zijn die ook uit te breiden.

Veel is dus afhankelijk van wat u wilt bijdragen en wat u wilt afdragen voor dit stukje werk.

Laat ik nog eens op een rijtje zetten waar we behoefte aan hebben:

1. Kleding en schoeisel! Nieuw of gedragen. Maar gedragen betekent niet versleten! Wat u zelf niet meer aantrekt omdat het kapot of versleten is, kan een ander niet helpen. Als het uit de mode is?, geen probleem. Als het u te groot is geworden?, geen probleem. Als de kinderen er zijn uitgegroeid, geen probleem. Als u die jas nu na een jaar, een aantal jaren zat bent, maar er nog gerust mee over straat kunt. Prima. Wilt u het schoon en nagekeken aanleveren? Hartelijk dank!!

2. Incontinentiemateriaal. Vaak blijft na een periode van ziekte of vanwege overlijden een deel van het nog verpakte (!) incontinentiemateriaal over. U weet er geen raad mee. Er zijn veel ouderen en gehandicapten en hun verzorgers in tehuizen en in thuissituaties heel blij mee als we het brengen.

3. Goed onderhouden (stevig) speelgoed en (grotere) speeltoestellen voor scholen en dagopvanginstellingen. Om aan de kost te komen moeten ouders beide werken. De kinderen worden dan ondergebracht in door de staat betaalde opvang en kleuterscholen. Maar voor de inrichting van de gebouwen en de benodigde materialen is geen geld. Aangepaste toestellen brengen we ook in opvang voor gehandicapten.

4.   a. Rolstoelen, grote en kleine. Ook speciaal aangepaste. Je wil niet weten welke sprongen een kat            in het nauw maakt. De mensen zijn over het algemeen erg handig of hebben een broer, oom,                buurman of collega die dat is. Kinderrolstoelen. Ook rolstoelen waarin iemand zonder hulp                  zich kan voortbewegen.
      b. Rollators. Het wordt wat minder met de verstrakking. Maar op Marktplaats staan er al zo veel              dat u hem daar ook doorgaans niet meer kwijtraakt. Maak er iemand blij mee die net genoeg                geld heeft om het hoofd boven water te houden of in een instelling leeft en zich zo nog een                  beetje bewegen kan.
      c. Krukken. Alle soorten en maten.
      d. Po-stoelen.
      e. Opnieuw aan te brengen aanpassingen voor ouderen en gehandicapten. Niet met hele stukken              muur eraan. Maar vaak zijn deze hulpmiddelen nog prima opnieuw te gebruiken als ze er goed            uit zien. Paar nieuwe schroeven erbij en weer een goede daad verricht. Graag met tape bij                    elkaar plakken, zodat er geen onderdelen verloren gaan.
       f. Hoog-laag bedden.

5. Degelijke huisraad uit instellingen. Bijvoorbeeld stevige kasten, tafels, stoelen. We hebben contacten met instellingen voor ouderen, lichamelijk gehandicapten, verstandelijk-beperkte mensen, psycho-geriatrische patiënten.

Hier een paar plaatjes van een instelling voor verstandelijk beperkte jongeren, waar we huisraad brachten.


6. Alles wat in een ziekenhuis gebruikt kan worden, waar geen stekker aan zit. Voor elektrische apparaten hebben we speciale vergunningen nodig en het mag niet ouder zijn dan 5 jaar.

7. Schoolmaterialen. Meubilair. Borden. Maar ook pennen, potloden etc. Schriften. A4 papier. Wie werkt er op een drukkerij en mag van de directie het overtollige papier versnijden tot pakken A4? Directie van scholen zitten er om te springen. Nederland is een grote bureaucratie, maar het is niets vergeleken met Belarus. Daar heeft men een ministerie van statistiek. Daar worden alle data vastgelegd. Op papier. En als het budget moet worden besteed aan papier voor de statistiek, dan kan het niet worden gebruikt voor het onderwijs. Dat begrijpt u.

8. Schoonmaakmiddelen, waspoeders. Alle soorten. Ook om te ontsmetten en steriliseren in ziekenhuizen en instellingen.

8. Giften om ons werk te kunnen blijven doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten