Pagina's

maandag 31 oktober 2016

Wintertijd

Het is natuurlijk prachtig, dat de wintertijd is begonnen. Uurtje meer geslapen. Maar voor onze werkgroep is het minder. Want het betekent een uur extra verlies bij de grens overgang. Op de terugweg is dat natuurlijk weer mooi meegenomen. Maar op de heenweg is het een hele tijd. Als we om een uur of 7 dinsdagavond 8 november aan de grens zouden staan. Dat hopen we! Dan is het ineens al 10 uur. U kunt het zien op de klok naast deze tekst. Belarus kent geen zomertijd en daar is dus geen verandering geweest. Nu komen we op de tijd die in Belarus altijd geldt. 2 uur later. Dat is natuurlijk goed, want anders zouden we 's middags om 3 uur al in het donker lopen.
Want zoals u op het kaartje hieronder kunt zien is om politiek begrijpelijke redenen misschien wel goed, maar toch is het voor de mensen misschien niet altijd prettig dat je in dezelfde tijdszone leeft als 3000 km verder naar het oosten.
Een voorbeeld
In een van meest oostelijke plaatsen van de tijdzone
Kazan gaat op 9 november de zon op om                 7.07 uur
In het midden ongeveer in Moskou om                    7.53 uur
en in Kobryn aan de westgrens van de tijdzone om 8.33 uur.

En 's avonds is dat dan omgekeerd ook weer zo: Voor Moskou is het een redelijke tijd. Daar gaat de zon dan onder om half 5. Maar in Kazan is dat al om kwart voor 4. In Kobryn is het dan om half 6 donker.    

Maar voor de thuisblijvers is het ook van belang natuurlijk. 

Nog even een telefoontje voor het slapen gaan betekent om half 12...juist dat het in Belarus als half 2 is. Vandaar de klok op het blog. En de dominee is een nachtbraker, dus het verschijnen van een laat bericht betekent niet dat op de slaapkamer verder ook nog iemand wakker is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten