Pagina's

zondag 28 september 2014

Bezoek aan bejaardenhuis in Vajgany

Vrijdagmorgen reden we een kleine 100 km ten westen van Minsk naar Vajgany. Pastor Georgi en Irina, een sociaal werkster verbonden aan de gemeente voorin de auto, wij samen achterin. We communiceren af en toe in het Engels naar het Russisch. In Vajgany ontmoeten we Helena en haar staf en vele vrijwilligers. Helena begon 2 jaar geleden dit zelfstandige bejaardenhuis. Ze kreeg een gebouw van de kolchoze toegewezen. Het was een school. Maar er zijn geen kinderen meer. Een jaar lang werd er verbouwd. Daarna arriveerden de eerste bejaarden.
Het is een prachtig initiatief maar er is veel te doen en het aantal mensen dat weinig kan bijdragen is groot. We hopen te kunnen helpen.
Opmerkelijk is dat het een privé-onderneming is. Dit is het eerste initiatief van deze soort in belarus. Het is niet voor de rijken, maar voor ouderen die slechts $100 per maand betalen, en als er kinderen zijn in het buitenland of anderen die het zich kunnen veroorloven dan is het $600. Het eerste jaar was er wel de huur van $1100 per maand, maar nog geen bewoners en dus geen inkomsten. Helena leende bij vrienden en bekenden, want een lening bij de bank is te duur. De komende jaren moet ze dat dus gaan terugbetalen. Hier en daar zijn er ook wel hulpbronnen, maar dat is beperkt. Wel wordt hulp in natura geboden door derden. Om dit meer mogelijk te maken heeft ze nu met 3 vrienden een soort stichting opgericht. Deze stichting wil zich ook ontfermen over een tehuis voor jongeren van 4 tot 18 jaar, dat in dezelfde regio ligt. Voordeel voor ons soort hulpverlening is, dat het huis een bij de douane geregistreerd depot heeft. Dan kunnen we goederen op deze plek afleveren en hoeven er geen extra transportkosten gemaakt te worden. Mogelijk biedt dit ook voor andere werkgroepen mogelijkheden. Dat moeten we bezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten